free counter easy
...
-n olvasnak most.

Hallgatókra Hangolva

Te is számítasz!

Utolsó hsz.-k

  • totya: Sziasztok! Teljesen véletlenül találtalak meg benneteket, nem vagyok BTK-s, de ELTE-s igen, és gra... (2008.06.13. 00:28)
  • havas henrik: hát, ez azért szoros volt! (2008.06.08. 17:47)
  • hyperboreios: Na, egy ember, aki végig is olvassa a PBÚ-t! :)) (2008.06.07. 15:52) "Történelmi esemény"
  • kudorfin: Érdekes hogy sokat boncolgatták a Ti szakmai kompetenciátokt... És a mostani karitanács-tagok komp... (2008.06.07. 13:40) "Történelmi esemény"
  • tk_anna: Nagy dolgot vittetek véghez! Le a kalappal. Gratulálok. Nem tudom kmiírta de az a 40% feletti támo... (2008.06.07. 13:37) "Történelmi esemény"
  • Utolsó 20

Csatlakozz az információkhoz

H. & E. & M. bizottság

2008.05.20. 21:08 | Csapat | Szólj hozzá!



A Bizottság kiemelt feladata, hogy eddigi tevékenységi körét (határon túli magyar, fogyatékkal élő és másoddiplomás hallgatók érdekképviselete) kiterjesztve a vallási vagy szexuális orientáltság alapján történő hátrányos megkülönböztetést elszenvedő hallgatókat is képviselni tudja. Fontos, hogy informálni tudjuk őket arról, milyen szervezeteket kell felkeresniük kari vagy egyetemi szinten az őket ért jogsérelem esetén, hangsúlyozva titoktartási kötelezettségünket. A Bizottság hatáskörét – a Diákjóléti Bizottsággal együttműködve - szeretnénk kiterjeszteni a szociálisan halmozottan hátrányos helyzetű hallgatókra is. Nagyobb figyelmet kívánunk fordítani a részképesség-zavarral (pl.: diszlexia, diszgráfia) küzdő hallgatókra is, hiszen az ő számuk nő leginkább karunkon; tervezzük a kapcsolatfelvételt a Oktatási Minisztérium Katapult Mentorprogramjával, hiszen azon túl, hogy néhány hallgatótársunk rendelkezik mentorral, tudomásunk van olyanokról, akik hátrányos helyzetűek, de mentorra nem jogosultak (a program értelmében). A Mentorprogram irodájával felvéve a kapcsolatot, szeretnénk ezen hallgatókat is segíteni, biztosítva számukra kedvezményeket, pl. kollégiumi elhelyezés során. Céljaink megvalósításához nélkülözhetetlen a Kari Esélyegyenlőségi Bizottsággal való aktívabb együttműködés.
A határon túli magyar hallgatók képviseletében elsődleges feladatnak tartjuk az érintettek kiemelt tájékoztatását valamint az információáramlás elősegítését (elsősorban a már működő levelezőlista bővítésével és a személyes kommunikációval). A bizottság munkájához egy több határon túli hallgató segítségét is fogjuk kérni. 
Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy a hallgatók tájékoztatása már a beiratkozás előtt megtörténjen: a szakfelvételi engedély kiküldésekor írásbeli tájékoztatót kapjanak, melyben tudatosítjuk, hogy a különböző problémák esetén kihez fordulhatnak segítségért, tanácsért.
A Gólyatáborban tájékoztatót tartunk, különös tekintettel a nem uniós állampolgárságú hallgatókra, a rájuk vonatkozó jogszabályok ismertetésével, kiemelve a különböző támogatási formákat, hogy könnyebben induljon egyetemi tanulmányaik.
A szeptemberi beiratkozás levezetésénél segítséget nyújtunk nekik, valamint a speciális szükségletű hallgatókhoz hasonlóan regisztráljuk őket a Kari Esélyegyenlőségi Bizottságnál.
Fontos, hogy a hallgatók megismerjék egymást, az érdekképviselőiket, valamint a tanulmányi problémákban segítséget nyújtó hivatalok dolgozóit. Továbbra is hangsúlyoznunk kell a közösségformáló programok szervezését („ismerd meg egyetemi tanulmányaid helyszínét”, városnéző túra Budapesten) valamint a határon belüli és kívüli hallgatói önkormányzatokkal való kapcsolatfenntartást és kapcsolaterősítést, és természetesen az ELTE karaival való együttműködést, mint például a rendezvényeken való kölcsönös részvételt. Központi feladatnak tekintjük továbbá a határon túli hallgatókra vonatkozó pályázatok figyelését, és azok időben történő közzétételét, valamint a Szolidaritási Alap következő félévben történő kiírását és elbírálását, illetve a Márton Áron Szakkollégiummal való kapcsolatfelvétel.


A határon túli hallgatókhoz hasonlóan a 2008 augusztusában felvett speciális szükségletű hallgatók számára is már a félévkezdés előtt szeretnénk tájékoztatót kiküldeni, amelyben információkkal látjuk el őket, s az elmúlt évhez hasonlóan ezt a tájékoztatást folytatnánk a Gólyatáborban is. A szeptemberi beiratkozás során regisztrálni szeretnénk azokat a hallgatókat, akik igénybe vették a felvételi eljárás során a nyolc többletpontot. A regisztrációs hét után a hallgatók megkapják a Dékán úr és a Kari Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke (dr. Faix Dóra) által aláírt igazolásokat, melyek tartalmazzák a rájuk vonatkozó információkat; ezeket - a szabálytalanságok elkerülése végett - a Bizottság jóváhagyásával felhasználhatják.  A Bizottság munkájában egy speciális szükségletű hallgató is részt vesz.

A Kortárs Segítő Csoporttal továbbra is együttműködve megszervezzük a speciális szükségletű hallgatók igény szerinti segítségnyújtását; tovább bővítjük a már jól működő levelezőlistát, amely megkönnyíti a speciális szükségletű hallgatók és a segítők közötti kommunikáció hatékonyságát. Terveink között szerepel, hogy a következő félévben megfelelő szoftverekkel ellátott számítógépeket helyezzünk el a Kar nagyobb könyvtáraiban.

Továbbra is megszervezzük a rendszeres havi találkozókat, ezen kívül szeretnénk tréningeket tartani, melyekkel segítőink némi szakképzettséghez juthatnak (például a Szempont Alapítvány segítségével). Reményeink szerint ezzel csökkenthetjük az értetlenségből fakadó idegenkedést a mozgás-, látás-, hallássérült, vagy szellemi fogyatékos emberekkel szemben, s elősegíthetjük az egészséges és sérült hallgatók közeledését egymáshoz. Ugyanezt szolgálja a már hagyománnyá váló Esélyegyenlőségi Sportnap, amelyet a következő években is szeretnénk megrendezni.
 Az egyik legfontosabb feladat a Gazdasági Osztály segítségével a kiemelt hallgatói normatíva felhasználása, a pályázati források kibővítése valamint a már meglevő eszközök kölcsönzésének biztosítása.  Távlati cél, hogy a Campus területén történő felújítások az akadálymentesítés figyelembe vételével történjenek.
Ezután is együttműködésre törekszünk a fogyatékosügyi koordinátorral (Bíró Józseffel, aki egyben a határon túli magyar hallgatókért is felel), a Kari Esélyegyenlőségi Bizottsággal, a Tanulmányi és a Gazdasági Osztállyal, valamint kiemelt jelentőségűnek tartom az ELTE Hallgatói Önkormányzatával való kapcsolattartást és együttműködést.

A másoddiplomás hallgatókra is szeretnénk a következő években nagyobb figyelmet fordítani: a rájuk vonatkozó pályázati lehetőségeket figyelemmel kísérni, kihirdetni, valamint a tanulmányi és egyéb problémákat feltárva minél hatékonyabban megoldani.  Együttműködve az intézeti titkárságokkal, akik probléma esetén annak orvoslásában lennének segítségünkre.

A három kiemelt csoportnál különösen fontos lenne hallgatói fórumok létrehozása, párbeszéd kezdeményezése az esélyegyenlőség-egyenlőtlenség különböző témáiban, melyekre meghívnánk szervezetek, alapítványok képviselőit, esetleg oktatókat, érintetteket. Ez alapot jelenthet a későbbiek folyamán egy Esélyegyenlőségi Konferencia megszervezéséhez, mely nem csak a fogyatékos vagy speciális szükségletű hallgatókat vagy a határon túli magyar hallgatókat érinteni,  hanem minden olyan csoportot, melyet az esélyegyenlőség kategória magában foglal. Célunk, hogy a PBÚ-ban legyen egy állandó esélyegyenlőségi rovat, melyben a fentebb említett csoportok programjairól, lehetőségeiről közölhetünk beszámolókat, illetve hogy a PBÚ elektronikus formában –  ha már braille írással nem lehet – eljusson a látássérült hallgatókhoz is.

A bejegyzés trackback címe:

https://acsapat.blog.hu/api/trackback/id/tr2490832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása