free counter easy
...
-n olvasnak most.

Hallgatókra Hangolva

Te is számítasz!

Utolsó hsz.-k

  • totya: Sziasztok! Teljesen véletlenül találtalak meg benneteket, nem vagyok BTK-s, de ELTE-s igen, és gra... (2008.06.13. 00:28)
  • havas henrik: hát, ez azért szoros volt! (2008.06.08. 17:47)
  • hyperboreios: Na, egy ember, aki végig is olvassa a PBÚ-t! :)) (2008.06.07. 15:52) "Történelmi esemény"
  • kudorfin: Érdekes hogy sokat boncolgatták a Ti szakmai kompetenciátokt... És a mostani karitanács-tagok komp... (2008.06.07. 13:40) "Történelmi esemény"
  • tk_anna: Nagy dolgot vittetek véghez! Le a kalappal. Gratulálok. Nem tudom kmiírta de az a 40% feletti támo... (2008.06.07. 13:37) "Történelmi esemény"
  • Utolsó 20

Csatlakozz az információkhoz

Külügyi Bizottság

2008.05.20. 21:21 | Csapat | Szólj hozzá!



Alapelveink


A külügyi bizottság programját több – egymást kiegészítő – lépésből állítjuk össze. Mindig alapvető kiindulópont a szakmai felkészültség, valamint a segítőkész bánásmód mind a magyar, mind a külföldi hallgatók esetében.
Fontosnak tartjuk a marketing szerepét programjaink hatékony és a lehető legtöbb fórumra kiterjedő kommunikációját tekintve, hiszen a hallgató általában nem közvetlen forrásokból értesül az aktuális programokról, ösztöndíjakról. Munkánk gyümölcse akkor érik be, ha pozitív visszajelzéseket kapunk és nem marad kérdés vagy kétség elvégzett feladatunkat illetően. A tanárokkal való szoros szakmai kapcsolat kiépítése és fenntartása szintén elengedhetetlen feladat, elsősorban a jövőbeni állandó közös programok, szakmai konferenciák megszervezését illetően.

Céljainkat az alábbi pontokba szedve ismertetjük:


• Az Erasmus szerződések számát növelni kell a kisebb – 100 fős összlétszámot el nem érő – szakokon is. A master képzések beindulásakor már külön szakmai gyakorlatra alkalmas fogadó egyetemekkel kell kiépíteni a kapcsolatot. Az igazságos ösztöndíj-elbírálás érdekében központosítani kell a bírálás folyamatát intézeti szinten. A BA-s hallgatók számára átláthatóbbá kell tennünk a pályázás rendszerét.

• Az elsősorban közép-európai országokat egymásba tömörítő CEEPUS ösztöndíj szerződéseinek számát meg kell növelni a továbbtanulást és a szakmai gyakorlatot elősegítő felsőoktatási intézményekkel. A partneregyetemek közelsége igen kedvezően hat a későbbi szakmai kapcsolatok kiépítésére is.

• A szerződések szempontjából kiemelt szerep kell, hogy jusson az EU-s tagországokkal és a kontinensen kívüli országokkal való kari partnerkapcsolatoknak. A nagykövetségek folyamatosan hirdetik ösztöndíjaikat saját országukba. Hallgatóinkat tájékoztatva és a pályázás módszertanát bemutatva azok sikeres pályázatokat nyerhetnek el akár országunk többi bölcsészhallgatójával szemben is. Értjük ezalatt a Magyar Ösztöndíj Bizottságot is, melynek segítségével leggyakrabban pályázunk egy adott országba.

• A mentor-rendszer fontos alappillérének kell lennie a dékáni engedéllyel vagy nemzetközi szerződésen keresztül beiratkozott külföldi hallgatók fogadása, segítése: idegen nyelvi lektorátus segítése, hallgatók eligazítása, és az alapvető magyar nyelvtanfolyamok ismertetése - együtt működve a magyar mint idegen nyelv SzHÉK-kel.

• Ebből adódóan a kis szakok valamint az idegennyelv szakos hallgatók is be tudnak kapcsolódni a személyes kontakt - kiépítésbe; a külföldi hallgatók részt tudnak venni a szakos délutánokon. Emiatt fontos a SzHÉK-esekkel közös program szervezése, mely segítheti a külföldi, de a mi hallgatóinkat is.

• Mivel havi – sőt olykor heti – rendszerességgel érik egymást az egyes ösztöndíj - pályázati határidők,kiemelt feladatunk ezekről informálni a diákokat és tanárokat egyaránt.

• A Kitekintő kiadványhoz szükséges társítani egy ország– és egy szakmai/tanári ismertetőt. Az előbbiben egy adott országról minden információ szerepelne a pályázható ösztöndíjakig bezárólag; utóbbi oktatókról és kutatókról a szólna, akik széleskörű külföldi kapcsolatokkal rendelkeznek. Ezt segítené elő  egy előzetes felmérés (például véleménykikérés), valamint egy tájékoztató konferencia az ösztöndíjakról szakmabeli és oktatói meghívottakkal kiegészülve.

• A SzHÉK-esekkel való állandó kapcsolatot a külügyi referensi poszt tartja össze. Az ő feladatuk a tájékoztatás mellett hallgatóink segítése, hiszen az adott intézet külügyi referense ismeri igazán saját oktatóit és az ösztöndíj – lehetőségeket.

• Az Intézetekben mielőbb fel kell gyorsítani az idegennyelvű oktatást, melyre kiemelkedő szükség van a külföldről Közép – Európába pályázni kívánó hallgatók megnyerése, a határainkon túlról érkező ösztöndíjasok számának növekedése érdekében. Gondolkodnunk kell az oktatókkal közösen az angol, német, francia és orosz képzésekről, illetve az azokat átfogó kurzus-programokról.

• Az információáramlás fontosságáról már ejtettünk szót. A fórumok, az ETR-es üzenetek és e-mailek mellett más bizottsági tagokkal és valamennyi SzHÉK-essel közösen együttműködve kell hirdetnünk az aktualitásokat. Az állandó kapcsolatfenntartás célját szolgálhatja egy elektronikus faliújság és a szórólapok.

• CD - melléklettel ellátott kiadvány szerkesztését tervezzük a jövőben, mely cd-n helyet kap számos kép-, videó- és hanganyag külföldi egyetemekről, intézeteikről, országaik/városaik kultúrájáról, a külföldi mentorrendszerekről stb. Mindezt egy igényes honlapon is el tudjuk képzelni, melyen a Kitekintő is rajta lenne színes, kivonatolt formában.

• A Külügyi Majálist előzetesen a lehető legtöbb fórumon hirdetjük meg, a meghívottak szakmailag és nemzetközileg elismert személyekből állnak majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://acsapat.blog.hu/api/trackback/id/tr99490848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása